Afvallen met een maatje

Wil jij afvallen, maar zie je het niet zitten om dat alleen te gaan doen? Je bent niet de enige. Wereldwijd willen miljoenen mensen afvallen. En als je naar de cijfers kijkt is dat niet gek, want overgewicht en obesitas (waarvan ook morbide obesitas, de fatale variant van deze ziekte) neemt in rap tempo toe en houdt steeds meer bevolkingsgroepen in een greep. Alleen afvallen is dus niet leuk. Maar afvallen met een maatje zal het een stuk eenvoudiger zijn. Hoe vindt je een maatje en waar moet je allemaal op letten als je met een maatje de strijd met overgewicht aan wil gaan?

 

Een maatje vinden

Het makkelijkste is natuurlijk om in je vrienden- en kennissenkring iemand te vinden die hetzelfde wil als jij: afslanken. Maar wanneer daar geen sprake van is, kan het lastig zijn om een geschikt maatje te vinden. In dat geval is het misschien goed om je via sociale media eens te oriënteren op mensen met overgewicht bij jou in de buurt. Er zijn, met name op Facebook, hele groepen van mensen die zoeken naar manieren om af te vallen en soms zijn daar ook mensen bij die echt doelgericht een maatje zoeken omdat ze het liever niet alleen doen. Mocht je dus niemand in je omgeving hebben, dan kan dit je altijd helpen om iemand te vinden.

 

Gelijkgestemd zijn

Hoe je ook iemand vindt, een belangrijke voorwaarde om succesvol samen te kunnen afslanken, is wel dat je gelijkgestemd bent. De neuzen moeten als het ware dezelfde kant op staan. Wanneer jij wil afvallen met Weight Watchers en de ander met het Dukan dieet hoeft het nog niet heel erg vervelend te zijn, maar wanneer jij een overtuigd sporter bent en de ander niet van plan is te gaan bewegen om af te vallen, kun je regelmatig met elkaar in de clinch komen te liggen. Zorg dus dat je er dezelfde methoden en ideeën op nahoudt. Anders ben je veel energie kwijt aan je maatje, zonder dat het je kilo’s gewichtsverlies oplevert. En dat zou zonde zijn.

 

Motiveren en stimuleren

Het is de bedoeling dat een maatje je stimuleert en motiveert. Dat houdt in dat iemand trots is op je prestaties en je verder helpt te komen. Bijvoorbeeld door je recepten te geven, met je te gaan wandelen of sporten en eerlijk te zijn over de eigen prestaties. Door samen in gesprek te gaan kom je een stuk verder en kun je echt het verschil maken voor elkaar (en daardoor dus voor jezelf). Motiveren en stimuleren zouden vanzelf moeten gaan en niet geforceerd moeten worden. Want dan mist het zijn doel compleet.

 

Geen wedstrijdje of competitie

Afvallen is geen wedstrijd. Het is ook heel belangrijk om dat te beseffen alvorens met een maatje aan de slag te gaan. Want als je maatje er wel een competitie van wil maken, kan het heel naar worden. Zeker als je zelf helemaal niet competitief bent ingesteld en je maatje je op allerlei gebieden probeert af te troeven. Zorg dat het zover niet komt door van tevoren aan te geven dat je geen resultaten met elkaar wil vergelijken. Gebeurt het toch? Ga er dan over in gesprek en maak een beslissing voor jezelf: samen door en accepteren dat je maatje er een wedstrijd van maakt of alleen doorgaan.

 

Beloning naar prestatie

Het leuke van afvallen met een maatje is dat je af en toe samen iets te vieren hebt. Beloon elkaar naar prestaties. Ga niet gelijk teveel uitgeven aan een beloning, maar zorg wel dat de beloning een waarde heeft en naar de prestatie is. Bij de eerste kilo kun je best een klein cadeautje aan de ander geven, maar een etentje voor de eerste kilo is misschien wat gortig. Je moet hier dus een lijn in trekken.